De Europese graadmeters kregen aan het einde van de handel wat steun uit de Verenigde Staten, waar de beurzen wel in de plus stonden. Uitspraken van president Barack Obama over de Europese schuldencrisis leken een gunstige uitwerking te hebben.

De AEX-index sloot 0,4 procent (1,17 punten) lager op 291,73 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 0,3 procent (1,3 punten) en eindigde op 498,70 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tussen 0,2 en 0,6 procent.

Spanje

Geruchten dat Spanje dit weekeinde gaat aankloppen bij het Europese noodfonds voor de euro, steunde de handel op de Spaanse beurzen. De belangrijkste index sloot 1,8 procent hoger.

Barack Obama zei, kort voor het sluiten van de beurzen in Europa, dat Europese leiders weten dat het noodzakelijk is snel te handelen om de crisis in de eurozone te bedwingen.

Fitch

Donderdagavond kreeg Spanje nog een afwaardering voor zijn kiezen door kredietbeoordelaar Fitch. Fitch verlaagde de waardering voor de Spaanse staatsschulden in een klap met drie stappen van A naar BBB. De kredietbeoordelaar berekende dat de Spaanse banken wellicht meer dan 100 miljard euro nodig hebben om de problemen op te lossen.

Het uitblijven van een hint op stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse Federal Reserve was donderdag ook een forse tegenvaller voor de financiële markten.

Angstig

De stemming is op dit moment echter niet angstig, vindt Corné van Zeijl van SNS Asset Managament. ,,De angst komt volgende week wel, in aanloop naar de Griekse verkiezingen op 17 juni''.

Teleurstellend cijfers uit Duitsland waren vrijdag een nieuwe aanwijzing dat de grootste economie van Europa de Europese schuldencrisis begint te voelen. De internationale handel van Duitsland bleek in april sterk te zijn afgenomen. Ook in de Verenigde Staten bleek zowel de export als de import in april gedaald.

Teleurstellend

Ook uit de tweede Europese economie kwam een teleurstellend cijfer. De Franse centrale bank meldde dat de Franse economie dit kwartaal waarschijnlijk met 0,1 procent krimpt.

In de AEX-index trok al het nieuws een zware wissel op de meeste fondsen. Vooral de cyclische fondsen zoals banken en grondstoffondsen gingen onderuit.

Sterkste stijger

Air France-KLM was de sterkste stijger met een plus van 1,1 procent. KPN steeg 0,9 procent tot 7,70 euro. Op 27 juni verstrijkt de aanmeldingstermijn van het partiële bod van América Móvil ter waarde van 8 euro per aandeel.

Heineken noteerde 0,5 procent lager. De bierbrouwer maakte voorbeurs bekend de Belgische ontwikkelaar van ciders Stassen over te nemen. Heineken noemde geen financiële details.

Vopak

In de MidKap-index was Vopak de sterkste stijger met een plus van 2,9 procent. Het aandeel kreeg een opwaardering van SNS Securities. Vopak heeft nog voldoende mogelijkheden om te groeien, schreef het effectenhuis.

De euro was vrijdag 1,2490 dollar waard, tegen 1,2565 aan het einde van de Europese beurshandel op donderdag.

De olieprijs ging donderdag, nadat uit een toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke was gebleken dat er waarschijnlijk geen nieuwe steunronde voor de Amerikaanse economie zit aan te komen, fors omlaag. Ook vrijdag zette de daling zich voort. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent goedkoper op 83,03 dollar. De prijs van Brentolie daalde met 2,1 procent tot 97,87 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl